Tumbaković o neuspehu reprezentacije

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Srbije, obavio je intervju povodom odlaska sa klupe i neuspeha naše reprezentacije, koja nije uspela da se plasira na EURO 2020.

„Bilo je to opredeljenje ljudi da nastavim ono što je počeo Krstajić, da eventualno definišemo cilj i odemo na Evopsko prvenstvo posle 20 godina. Sve se meri kroz krajnji cilj, ako to nisi uspeo, onda si neuspešan. Ja ne gledam tako, za sve je potrebno vreme. Turbulentnih godinu i po dana, interesantno je vreme kao faktor“, rekao je Tumbaković u jutarnjem programu televizije “Nova S” i izjavio da je koronavirus bitno uticao na celokupne pripreme nacionalnog tima.

„Pandemija je poremetila termine, u poslednjih 10 meseci nisam video nijednog igrača. Nisam imao konekciju osim telefonsku, nisam mogao da putujem da ih pogledam, da pričamo. Ta okupljanja su stvarno malo da se uradi, svaki rastanak ima dimenziju bola i ovaj ima to. Nisam razočaran, ponosan sam na sve što sam uradio. Štab je profesionalno pristupio radu, ali se radilo na temeljnom procesu koji traži vreme. To je trebalo da prepoznaju“, rekao je Tumbaković.

On je istakao da nije zadovoljan kako je na kraju sve ispalo.

„Nije prepoznata moja ideja, moj rad, ali ljudski smo se razišli. I dalje mislim da moramo da razmišljamo pozitivno i stručno i avangardno šta treba da se desi. Za razliku od mojih starijih kolega koji su upali u mrežu provokativnih pitanja, ja ću pričati samo šta treba da se radi i organizuje. Dežurni treneri uvek komentarišu neuspeh i pričaju isto. Veliku pomoć u stvaranju rezultata imaju mediji, iako znam da niko ne može da nas hvali ako izgubimo od Škota, a pre toga si igrao protiv Norveške fantastično“.

Doskorašnji selektor je poručio da ne misli da je kriv za neuspeh Srbije.

„Uvek se krivac traži u trenerima, ja sam to prevazišao i to mene ne zanima. Ja nisam krivac, suštinski to mislim. Normalno je da trener preuzima odgovornost, on je dežurni krivac. Ja nisam ni počeo sa tim ciklusom takmičenja, samo sam nastavio. Nemam taj problem da to prihvatim, imam ideju da saopštim šta je napravljeno i to sam sada hteo, ponosan sam na to što je napravljeno. Sposobnosti polivalentnih igrača možemo sada koristiti u raznim sistemima igre. Sama ideja je trebalo da se prepozna i da se to nastavi. Biće dobro da novi selektor to prepozna i ako bude pratio šta smo detaljno dali izvršnom odboru, na 150 strana, to je detaljno analizirano šta je dobro i nije. Selektoru će biti lakše ako prepozna ideju. Mislim da već kasnimo, vreme je mnogo bitno u realizaciji ideja za novog selektora, da bi se ostvario rezultat“, zaključio je Tumbaković.

Ljubiša Tumbaković je još u decembru dobio otkaz na mestu selektora reprezentacije Srbije, a novog selektora još uvek nemamo.

Napišite komentar

view all comments