Printezis o Dudi: Naterao me je da verujem u sebe

Ogroman trag ostavio je Dušan Duda Ivković u grčkoj košarci. Vidi se to po broju igrača, klubova i organizacija iz zemlje Helena koji se javno opraštajuod čuvenog stručnjaka nakon vesti da je preminuo u 78. godini.

Jedan od njegovih nekadašnjih igrača u ekipi Olimpijakosa, Jorgos Printezis, pričao je o čuvenom “Dudi”.

 Te sezone (2011/12) imali smo mlad tim. Od prvog dana priprema Duda je zahtevao strogu disciplinu, a pojedini igrači su imali problem sa samopouzdanjem. Sećam se da ga je Spanulis zbog toga pitao može li da bude malo blaži, jer ga se mladi igrači plaše i moguće je da preteruje u svom pristupu. Sutradan je ušao u svlačionicu s osmehom i upitao: ‘Da li me se plašite? Nemojte, ja sam sa vama’. I narednih nekoliko dana je zaista bio blaži, češće se osmehivao, ali kada je bilo problema, podizao bi glas. Srećni smo što smo ga imali za trenera – ispričao je Printezis.

Grk smatra da je Ivkovićev strožiji pristup u odnosu prema igračima pomogao ne samo njemu, već celoj ekipi.

Imao je ogroman talenat da čita ljude. Znao je kako da dodeljuje uloge i gradi takmičarski identitet ekipe. Odabrao bi dva-tri igrača koje simpatiše i njima bi dao svu slobodu. Ja sam imao sreću da budem jedan od njih, a to mi je pomoglo da verujem u sebe, što je jako bitno u sportu. Mnogo mi je značilo na psihološkom planu i blagosloven sam što sam to doživeo. U Olimpijakosu je jako važno pobeđivati, a sezona 2011/12. je bila fantastična.

Napišite komentar

view all comments