Odlazak najboljeg svih vremena. Preminuo Dijego Maradona

Svet je danas zadesila velika tragedija. U svojoj 60. godini, preminuo je po mnogima najbolji fudbaler svih vremena, Dijego Armando Maradona.

Legendarni fudbaler, imao je prethodnih meseci velikih problema sa zdravljem, a pre nepunih mesec dana je izašao iz bolnice u La Plati.

U svojoj karijeri, Maradona je nastupao za Boku Juniors, Njuels Old Bojs, Sevilju, Napoli, Barselonu, a klupsku karijeru je završio u Argentinos Juniorsima 1981.

Za nacionalni tim, nastupio je 91 put, a postigao je 34 gola. Igrao je na četiri Svetska prvenstva, a 1986. godine u Meksiku predvodio je svoj tim do titule, pobedivši u finalu Zapadnu Nemačku, a iste godine je osvojio Zlatnu loptu. Na istom takmičenju, protiv Engleske u četvrtfinalu, postigao je dva gola koja su ga proslavila. Prvi, koji je postigao rukom, posle čega je dobio nadimak ,,Božja ruka“, a drugi je usledio posle magije koji je izveo, uspevši da od svoje polovine driblinzima pređe kompletnu odbranu Engleske, čak i golmana Šiltona i na taj način postigne gol koji je izabran za najlepši u 20. veku.

Profesionalnu igračku karijeru je završio na svoj 37. rođendan u dresu Boke Juniors. Kao trener se oprobao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Meksiku, a trenersku karijeru je završio u Argentini, gde je vodio ekipu Himnazije Ezgrime u prvoj ligi.

 

Napišite komentar

view all comments