Na današnji dan pre 29 godina, košarkaši Partizana su postali prvaci Evrope! (VIDEO)

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 29 godina titulu evropskog šampiona, pobedom protiv Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice. Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu pobedio španski Huventud sa 71:70.

Trenutak odluke je bio kada je Slaviša Koprivica je dodao loptu Aleksandru Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena, naskočio i uputio šut za pobedu crno-belih i ulazak u istoriju. To je bio šut koji je doneo najveći uspeh domaće klupske košarke.

„I danas, 29 godina kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje. I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće. I danas, ne bledi sećanje na jednu istanbulsku noć i trnovit put koji su crno-beli prevalili dok nisu stigli na evropski tron„, navodi se u saopštenju Partizana i dodaje:

„I danas, to je priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče. O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi.“

Mladu ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara nešto više 21 godine, sa klupe je predvodio Željko Obradović. Crno-beli su u sezoni 1991/92. zbog sankcija odigrali samo jednu utakmicu u Beogradu, a sve ostale mečeve kao domaćini igrali su u Fuenlabradi.

Za Partizan su igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Napišite komentar

view all comments