KONAČNO: FSS menja pravila u Superligi Srbije!

Ling Long Superliga Srbije krenuće u proces smanjivanja broja učesnika u prvenstvu, što bi do leta 2023. godine trebalo da da ishod sa 12 klubova koji će biti deo elitnog ranga srpskog fudbala.

Ova nedavno završena sezona je brojala 20 učesnika što se pokazalo kao jako loše za kvalitet fudbala na terenima širom Srbije i jasno je da je i prethodnih 16 veliki broj.

Došlo se na optimalnu računicu od 12 klubova, koji bi svojim kvalitetom mogli da doprinesu da kvalitet najvišeg ranga srpskog fudbala bude zadovoljavajući.

Razmatralo se da ovaj koncept zaživi još od narednog leta, ali predlog nije dobio većinu, pa je kao najprihvatljivije rešenje ideja o postepenom smanjivanju lige.

To znači da će naredne sezone elitni rang brojati 16 klubova, pa zatim 14, da bi se na kraju od sezone 2024. godine došlo do željenih 12.

Ovaj sistem je nešto nalik Škotske lige, kao i Švajcarske i drugih, a svakako smatramo da je i za naš fudbal ovo najbolje rešenje.

O sistemu takmičenja, u toku je rasprava. Na stolu su dve varijante, takozvani trokružni sistem doigravanja, sa plej-ofom i plej-aut fazom. Modeli i idejna rešenja i dalje su u fazi razrade.

Nadamo se da će se naći najbolje moguće rešenje i da naš fudbal konačno dobije na kvalitetu.

Napišite komentar

view all comments