Koji će sastav izvesti na teren Piksi?

Prethodne dve utakmice u kvalifikacijama pokazale su da selektor Dragan Stojković Piksi ume da iznenadi i da promeša karte. Isto tako, za razliku od nekih prethodnih selektora, pokazale su i da nije sujetan, da je sposoban da prizna sopstvenu grešku i da mu se u oba meča posreći izmenama (i promenom formacije).

Selektor je najavio maksimalno ozbiljan pristup u Bakuu, a sva je prilika da protiv Azerbejdžana neće da odustane od formacije sa dvojicom napadača.

Promena na golu ne bi bila nikakvo iznenađenje. Marko Dmitrović je primio četiri gola na dva meča, ni za jedan nije kriv, ali ruku na srce, nije ostavio preterano dobar utisak. Ono njegovo istrčavanje u prazno moglo je “orlove” da košta boda. Spasao ga je Stefan Mitrović koji je u tih par sekundi imao više odbrana nego golman za ceo meč. Zbog toga, ispred mreže bi trebalo da se nađe Predrag Rajković.

Sastav najuže odbrane moraće da pretrpi promene zbog isljučenja Nikole MIlenkovića u subotu, ali izbor nije sjajan. Ukoliko ostane pri odluci da igra sa trojicom štopera, a po svemu sudeći hoće, od klasičnih defanzivaca na spisku ima još samo Uroša Spajića. Ostala dvojica, Stefan Mitrović i Strahinja Pavlović su sigurni.

Bez prevelike sumnje, selektor će na teren u Bakuu ponovo da pošalje ultraofanzivnu formaciju. Zbog toga, jedna od dilema je vezana za desni bok. Darko Lazović je protiv Portugalaca odigrao slabo, a Nemanja Radonjić u nastavku – briljantno. Radonjiću se zamera da je “tanak” u defanzivi. Ipak, ako se napada, a napadaće se, logičan izbor je jedan od subotnjih junaka.

Slična dilema je vezana za defanzivne vezne. Tražeći mu pravo mesto u timu, a to je proces koji i dalje traje i trajaće, Stojković je Sergeja Milinkovića-Savića postavio nešto malo ispred Nemanje Gudelja. Tu dolazimo do stare istine da razliku pravi povučeniji vezista koji ume da igra fudbal. Sergej nije defanzivni vezni, ali je ideja sa njim davala rezultat protiv Portugalaca. Dakle, jedini klasičan “osigurač” veznog reda trebalo bi da bude Nemanja Gudelj, posebno zato što Nemanja Maksimović, uveden protiv Portugalaca da ojača taj deo, to nije učinio.

Na levom boku biće Filip Mladenović ili Filip Kostić. Blagu prednost ima Kostić, ako je pobedio umor iz meča sa Portugalcima, uz ogradu da bi Piksi ipak mogao da bude za nijansu oprezniji. Jer, Kostić je kao i kolega sa suprotnog boka klasično krilo, a ne krilni bek.

Umor je glavna kočnica za kapitena i nosioca igre srpskog tima Dušana Tadića. Zbog toga je i zamenjen u dinišu prošlog meča, a bio je starter na oba. Nije iznenađenje ako ga selektor odmor i ulogu “desetke” poveri Filipu Đuričiću.

Za kraj, napad. Posle dugo vremena, protiv Portugalije smo gledali formaciju sa dvojicom napadača. Istini za volju, nije najbolje funkcionisala, jer nije ni uigrana. Ovo je naravno važna takmičarska utakmica, ali čini se da snaga protivnika i ofanzivan pristup dozvoljavaju mogućnost da Srbija ponovo zaigra sa dvojicom najsiturenijih i da tako “razvlači” bunker rivala. Uz Aleksandra Mitrovića, šansu bi trebalo da dobije Luka Jović.

Ovako bi izgledao projektovani sastav Srbije: Rajković – Spajić, S. Mitrović, Pavlović – Radonjić, Gudelj, Milinković Savić, Kostić (Mladenović) – Đuričić – Jović, A. Mitrović.

Napišite komentar

view all comments